1907-ben jelent meg Molnár Ferenc regénye a Pál utcai fiúk. Azt hiszem erre a könyvre Magyarországon mindenki emlékszik. Nem csak azért, mert kötelező olvasmány, hanem mert a legolvasottabb könyvek egyike, amit számtalan nyelvre lefordítottak.

Szereplői nevét felemlítve - Nemecsek Ernő, Boka, Ács Feri, Geréb - eszünkbe jut a történet és a fogalommá vált szavak a "gittegylet", a "grund" vagy az "einstand". A regény helyszínei ugyan Budapesten vannak, de olyan örök élethelyzetekről és tanulságokról szól, hogy bárhol és bármikor játszódhatna.

Molnár Ferenc (eredeti nevén: Neumann Ferenc) 1878. január 12-én, egy német eredetű zsidó polgárcsaládban született Budapesten. 1907-re már több regénye és színpadi műve sikert aratott. Első felesége Vészi Margit festő-írónő, második felesége Fedák Sári, mindkét házasság hamar válással záródott. Az első világháború alatt Galíciában volt haditudósító. Az 1920-as és 30-as években sok könnyed színdarabot írt, amelyek korának legnépszerűbb színpadi szerzőjévé tették. A fenyegető nemzetiszocializmus elől 1937-ben Svájcba, majd 1939-ben New Yorkba menekült. Harmadik felesége Darvas Lili színésznő volt. New Yorkban halt meg 1952. április 1-jén.

A Petőfi Irodalmi Múzeum Éljen a Grund! című kiállításával ünnepli a 100 éve megjelent Molnár Ferenc-regényt, A Pál utcai fiúkat.

  A Magyar Posta az Ifjúságért 2007 elnevezésű feláras alkalmi bélyegkisív kibocsátásával emlékezik Molnár Ferenc (1878-1952) Pál utcai fiúk című regénye megjelenésének 100. évfordulóján.

   
Érdekes olvasmány a témával kapcsolatban szindbad beszámolója  A 100 éves Pál utcai fiúk nyomában címmel a http://www.ongo.hu/elmenybeszamolok/1468